WordPress teknoloji teması ile bir teknoloji haber sitesi veya teknoloji blogu kurabilirsiniz. Bu tarz bir tema seçerek okuyucularınız için daha iyi bir tasarım ve altyapılı bir site oluşturabilirsiniz.
Klasik haber sitelerinden uzak olarak teknoloji haber sitelerinin başarısı arttıkça webmaster’ların teknoloji haber sitesi açmak için istekleri arttı. Ben de bu yazıda teknoloji haber sitesi açmak isteyenler için WordPress teknoloji teması listesini sizlere sunacağım.
WordPress Teknoloji Temaları
Yerli ve yabancı olmak üzere birçok farklı wordpress teknoloji teması bulunur. Tabii ki zaman ilerledikçe birçok kişi modern, materyal tasarımlı tema tercih eder. Binlerce tema arasından da modern, güçlü altyapılı tema bulmak da çok zor. Ben geçmiş tecrübelerime dayanarak böyle bir liste hazırladım.
Listedeki temaların çoğusu teknoloji siteleri için üretilmiş temalardır. Diğerlerinin ise bazı demoları teknoloji siteleri için uygundur.
Şimdi temalar incelemeden önce listeye bir göz atalım. WordPress teknoloji temaları;
- Geoit
- Jannah
- Jnews
- Blogza
- Ideabox
- Eccepure
- Pixwell
- Newspaper
- Digiqole
- Fox
- ColorMag
- GMedia
temaları olarak sıralayabiliriz. Şimdi fazla vakit kaybetmeden ilgili temaları incelemeye başlıyalım.
1. Geoit
Blogumu uzun zamandır takip edenler bilir. Birkaç ay öncesine kadar bu temayı kullandım. WPDoz’un ikinci teması Geoit‘ti. Birincisini soracak olursanız; Newtech temasıydı. Lakin daha fazla performans almak için daha sonra Geoit temasına geçtim.
Ama bu yazıyı okuduğunuz zaman kullandığımız tema Geoit teması değil. Yakın bir zaman önce JNews temasına geçiş yaptık. Geçiş yapmamızın sebebi Geoit’in kötü olması değildi -ki zaten tema asla kötü bir tema değil-. Geçmemiz sebebi daha kolay özelleştirilebilir olmasıydı.
Geoit teması’nın detaylı incelemesini bu yazıda yapmıştık. Dilerseniz oradan detaylıca incelemesini görebilirsiniz. Yine de bazı konulara değinelim.
Temanın ana demosu da teknoloji haber siteleri için uygundur. Yine de teknoloji haber siteleri için hazırlanan demosu bulunmaktadır. Biz incelememizi bu teknoloji demosu üzerinden devam ettireceğiz.
Temada gece modu bulunuyor. Çoğu kullanıcı ve site sahibi için önemli bir etkendir. Temanın en üst bölümü 2 bölümden oluşuyor. Üst bölümde trend yazılar, arama butonu, sosyal medya butonları, gece modu ve giriş/kayıt butonu bulunmakta. Alt bölümde ise sol tarafta logo diğer tarafta ise menü bulunmakta.
Menüde mega menü özelliği vardır. Mega menü ile kullanıcı deneyimini arttırabilirsiniz. Ayrıca menüde rozet sistemi de bulunuyor. Yanlış hatırlamıyorsam 3 tane farkı yazı vardı. Bunlar; yeni, güncel ve trend. Bu etiketleri ekleyerek menüyü renklendirebilirsiniz.
Üyeler yazı ekleyerek, yorum yaparak ek puanlar kazanabilir. Bu puanları sidebar kısmında puan tablosu ile gösterebilirsiniz.
Yanlış hatırlamıyorsam temanın üst bölümünün görünümünü değiştirebiliyorsunuz. 3 farklı header seçeneği ile demo fark etmeksiniz üst bölümü özelleştirebilirsiniz.
Ayrıca son yazılar kısmını da birkaç farklı görünüm ile değiştirebilirsiniz. Tema ayarları sayfasında bileşen alanları oluşturarak ana sayfayı uzatabilirsiniz.
Tema CSS ve JS dosyalarını tek bir kaynaktan çekiyor. Bu sayede daha hızlı tema ortaya çıkıyor. Aşağıdan temanın farklı araçlardaki sonuçlarını görebilirsiniz. Hız testleri teknoloji demosu ile yaptım.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 76 Masaüstü 96
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 99 YSlow 86
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 86
Temayı satın almak için; Geoit
2. Jannah
Yine bir zamanlar kullandığım WordPress teması. Tabii o zamanlar fazla ciddi değildim. Kendimi geliştiriyordum. Bedava siteler kurup, onları düzenliyordum. Çoğusu index’e bile açık değildi -ki zaten “index” ne demek onu bile bilmiyordum ?-. Gerek özelleştirmesi gerek de tasarımı olarak beni mest etmişti.
Jannah temasını her 10 siteden 11’i kullanıyor :). Yani çok fazla kullananı var. Bunların bir kısmı orijinal kullansa da diğer bir kısmı ise GPL’in arkasına saklanarak warez kullanıyor. Ki Jannah GPL ile lisanslanmamıştır.
İçerisindeki kendi sayfa yapıcısı ile, özelleştirilebilir bileşenleri ile kendinize çok güzel bir tasarım oluşturabilirsiniz. 15+ slider, 10+ blok yapısı ve diğer 10’larca bileşenler ile tema çok zengin bir yelpazeye sahip.
Sosyal medya, hava durumu, kategori, bülten, reklam ve yazı listeleyici bileşenleri ile sadece ana sayfayı değil sidebar kısımlarını da özelleştirebilirsiniz.
Tema o kadar geniş bir özelleştirme ağı sunuyor ki her bloğun arka plan rengini değiştirebilirsiniz. Ayrıca reklam blokları sayesinde istediğiniz yere reklamları yerleştirebilirsiniz.
Yazı içinde de birçok farklı seçeneği bulunur. Sadece paylaş butonları için 5+ farklı görünüm vardır. Yazı yerleşimi ve biçimi olarak ise normal, video, ses ve alıntı olmak üzere 4 farklı seçenek vardır. Farklı yazı tipleri ile sitenizi geliştirebilirsiniz.
Kısacası tema çok iyi bir şekilde hazırlanmış ama kullanan çok olduğu için işiniz biraz zor olacak. Farklı olmanız için iyi bir CSS, PHP bilgisine sahip olan birisi ile anlaşarak temayı geliştirebilirsiniz.
Hem bu şekilde onlardan farkınız olacak. Dediğim şeyi haber.com yaptı. Sitelerine giderek inceleyebilirsiniz.
Şimdi de bu kadar çok özellikli olan temanın hız skorlarını görelim. Bu testler yine teknoloji demosu ile yapılmıştır.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 38 Masaüstü 78
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 81 Yslow 78
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 69
Temayı satın almak için: Jannah
3. JNews
Bizim de şuan kullanmış olduğumuz tema olan JNews teması gerçekten çok iyi bir tema. Yalnız bazı yerlerde eksikleri bulunmuyor değil. Tema paneli, hız ve optimizasyon olarak birazcık eksikleri var.
Temanın diğer temalar gibi bir paneli bulunmuyor. Paneli var ama bu panelden demo import, eklenti yükleme, dokümantasyon, sistem durumu gibi şeyleri görebiliyorsunuz. Admin panelinde bir tema ayar paneli yok. Onun yerine WordPress’in kendi özelleştir sekmesini kullanıyor. Bu hem artı bir durum hem de eksi bir durum.
Yapılan değişiklikleri canlı olarak görebildiğiniz için avantajlı, alışık olmadığımız gibi tema paneli olmadığı için de dezavantajlı diyebiliriz. Ama siz de benim gibi kısa sürede bu duruma alışacaksınız.
Temanın ek özellikleri için tema yapımcısının içinde vermiş olduğu eklentileri kullanmalısınız. Mesela otomatik yüklenen yazılar özelliğini kullanmak istiyorsunuz; bunun için eklentisini kurmalısınız.
Eklenti olarak özellikleri verdiği için CSS ve JS dosyaları biraz yük oluşturuyor. Ama CloudFlare kullanarak bu sorunu biraz hafifletebilirsiniz.
Temanın birçok demosu vardır. Bu demoları kolayca kurabilirsiniz. Teknoloji siteniz için kullanabileceğiniz 20’den fazla demo vardır. Biz adı üstünde olan teknoloji demosunu inceleyeceğiz.
Temayı isterseniz Elementor ile isterseniz de WP Bakery ile düzenleyebilirsiniz. Burada tercih size kalmış. Ana sayfayı sayfa yapıcı ile düzenleyebilirsiniz. Header ve footer’ı ise sürükle bırak yaparak dizayn edebilirsiniz. Sidebarları yine sayfa yapıcıdan oluşturabileceğiniz gibi temanın bileşenleriyle Bileşenler kısmından da yapabilirsiniz.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 48 Masaüstü 89
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 100 Yslow 93
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 89
Temayı satın almak için: JNews
5. Blogza
Türk tema yapımcılarının arasındaki en yeni ve en iyisi diyebileceğim olan Cool Themes‘in ilk teması Blogza teması gerçekten çok güzel bir tasarıma ve altyapıya sahiptir.
Tema daha yeni olduğu için biraz eksikleri var. Ama yine de birçok temada bulunmayan özelliklere sahiptir. Footer yapısı, ana sayfa düzeni, bileşenler, reklam alanları ve menü yapısı ile özelleştirme seçenekleri vardır.
Temanın bileşenleri şuan biraz az sayıda ama iyi bir site oluşturmak için yeterli. Temada 5 tane modül var. Bunların bazıları slider bazıları da normal yazı listeleme bileşenleri.
Temanın kendi sayfa yapıcısı ile bu bileşenler kullanarak bir ana sayfa veya sayfa tasarlayabilirsiniz. Kendinize özel sayfa yapıcı şimdiye kadar (yazıdaki temalar arasında) sadece Jannah temasında vardı.
Tema bana göre themeforest temaları kalitesinde. Eğer biraz daha kısa kod ve bileşenler eklenirse rahatça 59$’dan satılabilir. Genelde iyi temalar 59 dolar’dan satıldığı için böyle dedim :).
Temanın içerisinde kendi görüntülenme sayacı ve okuma süresi hesaplayıcısı bulunuyor. Yazı ve sayfaları için ise 5 adet düzen seçeneği vardır. Bunu tema panelinden kolayca yapabilirsiniz.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 48 Masaüstü 85
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 60 Yslow 84
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 86
Temayı satın almak için: Blogza
6. Ideabox
WPDoz’da tanıtımını yaptığım bir tema. Ideabox temasını kendi blogumda kullanıyordum. Uzun bir aradan sonra blogumu açtım ve tekrar o temayı kurdum. İncelemek isterseniz WordPress Uzmanı (az backlink kasalım ?) siteme bakabilirsiniz. Blogumda tercih etmemin sebebi; tasarımının güzel olması ve WooCommerce destekli olması.
Temanın tasarımı gerçekten güzel ama şöyle bir şey var. Tema webtekno.com’un tasarımı ile neredeyse aynı. Webtekno’nun tasarımı da özgün olmadığına göre (Materyal tasarım) çoğu kişi için sorun olmayacağını sanıyorum.
Tema gerçekten güzel ama biraz kısıtlı. Mesela ana sayfa sabit. Yani alt alta bileşenleri koyamıyorsunuz. Slider ve yazılar kısmını değiştirebiliyorsunuz. Buradan biraz eksi puanı var. Slider olarak 6 seçenek, son yazılar kısmı olarak da 3 farklı tasarım seçeneği var.
Sidebar’da ise birçok farklı bileşen var. Sideabar’ı istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Yazı içlerinde ise dediğim gibi birkaç farklı görünümü var. Ayrıca video yazı tipi ile video yazılarınızı yayınlayabilirsiniz.
Tema AMP desteklidir, gece modu özelliği vardır, üyelik özelliği vardır ve mega menü desteklidir. Ayrıca yazı içinde emoji oylama sistemi vardır. Emoji oylama sistemini panelden açıp kapatabilirsiniz.
Temanın daha detaylı incelemesi için; Ideabox
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 14 Masaüstü 51
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 84 Yslow 84
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 81
Temayı satın almak için: Ideabox
7. Eccepure
Kişisel blog siteleri için birebir olarak gördüğüm Eccepure teması son gelen güncellemeleri ile artık haber siteleri için de gayet uyumlu bir hale geldi. İlk başlarda teknoloji haber siteleri için uygun görmesem de kullanan bir arkadaşımın panelini incelediğim zaman bu temanın teknoloji sitesi için tema seçimi olarak yapılabileceği kanaatine vardım.
Temanın ilk yapımcısı Felix Themes. Evet bu temanın ikincisi bir yapımcısı var. Sektör’ün yen tema yapımcısı olan Juzk Themes Felix Themes’in tüm temalarını satın aldı. Eccepure teması da bu temalara dahil.
Renkli header yapısı ile temanıza canlı ve hareketli bir görünüm katabilirsiniz. Eğer header’In böyle renk olmasını istemiyorsanız tema panelinden bu seçeneği kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
Ayrıca temada video sisteminin yanı sıra galeri sistemi de oldukça gelişmiş. Ayrıca kısa kodlar ile yazılarınızı daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Temanın kısa kodlarını incelemek isterseniz; Kısa Kodlar
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 43 Masaüstü 85
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 91 Yslow 83
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 74
Temayı satın almak için: Eccepure
8. Pixwell
1.8 güncellemesinde iken kullandığım tema olan Pixwell teması güncellemeleri ve özellikleri ile öne çıkıyor. Bir yıl gibi bir sürede versiyon 1’den 5’e kadar yükselen Pixwell teması teknoloji siteleri için oldukça iyi bir temadır.
Teknoloji demosunda favorilere ekleme özelliği öne çıkıyor. Ayrıca yazı içindeki birçok özelliği güçlü bir şekilde sunulmuş. Temayı Elementor sayfa düzenleyicisi ile kolayca düzenleyebilirsiniz. Ayrıca tema panelinden istediğiniz ayarları düzenleyebilir ve değiştirebilirsiniz.
Tema, reklam alanları olarak da çok iyi bir şekilde tasarlanmış. Önceden belirlenen bu reklam alanlarına reklamlarınızı koyabileceğiniz gibi sayfa düzenleyici, bileşenler ile istediğiniz yere reklamlarınızı ekleyebilirsiniz.
Temanın tasarımını ben pek fazla sevmiyorum. Siz seversiniz bilmem ama bir teknoloji haber sitesine yakışmayan bir tasarımı var.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 36 Masaüstü 89
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 90 Yslow 88
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 89
Temayı satın almak için: Pixwell
9. Newspaper
Aslında Newspaper temasını eklemeyecektim. Ama bazı teknoloji sitelerinin WordPress teknoloji teması olarak Newspaper kullandıklarını görünce benim de bu temayı listeye eklemem gerektiği düşündüm.
Newspaper teması themeforest.net pazarında, dünyada en çok satılan WordPress temasıdır. Zengin özelleştirilebilir seçenekleri, güçlü altyapısı ve sürekli aldığı güncellemeler ile bu tema en çok satılanlar listesine girmeyi hak ediyor. Tema gerçekten uzun zamandır güncelleme alıyor. Temanın çıkış tarihi 2013 yılı ve son güncelleme tarihi ise; 26 October 2020 (26 Ekim 2020).
100’den fazla hazır demo seçeneği bulunuyor. İstediğiniz demoyu panelden tek tık ile kurabilir, kendi sayfa yapıcısı ile düzenleyebilirsiniz.
Temada AMP desteği bulunmaktadır. AMP kullanarak mobil kullanıcıların sitenizde daha hızlı ve akıcı bir gezinti yapmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca masaüstü kadar mobilde de reklam yerleri koyulmuştur ve optimize edilmiştir.
Bu reklam yerlerine isterseniz resim, GIF, video koyabilirsiniz, isterseniz de Adsense gibi reklam şirketlerinin kodlarını entegre edebilirsiniz.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 33 Masaüstü 76
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 80 Yslow 80
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 80
Temayı satın almak için: Newspaper
10. Digiqole
Diğer temaların düzeyinde olup, lakin fiyatı oldukça uygun olan Digiqole teması tasarımı ve altyapısı ile gerçekten başarılı bir tema. 20’den fazla blok seçeneği olan temayı Elementor ile kolayca düzenleyebilirsiniz.
Ayrıca temanın RTL desteği sayesinde RTL dilinde yayın yapabilirsiniz. Sınırsız reklam konumu ile istediğiniz yere reklam yerleştirebilirsiniz. Sınırsız dedim ama şimdi gidip an sayfayı doldurmayın. Kullanıcıyı kaçırmak iyi olmaz.
WooCommerce desteği ile siteniz üzerinden satış yapabilirsiniz. Gutenberg desteği ile de Gutenberg editörünü sorunsuzca kullanabilirsiniz. Mega menü ile menülerinizi daha hareketli ve kapsayıcı hale getirebilir ve yazılarınızı öne çıkarabilirsiniz.
4+ slider seçeneği ile manşet özelliğini sitenize kazandırabilirsiniz. Mobil kullanıcılarınız için AMP ekleyerek onlara daha hızlı bir gezinme deneyimini yaşatabilirsiniz.
Yazı içerisinde otomatik yüklenen yazılar özelliği ile kullanıcıları sitenizde daha uzun süre tutabilirsiniz.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 13 Masaüstü 57
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 82 Yslow 85
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 76
Temayı satın almak için: Digiqole
11. Fox
Nedense tasarımını çok seviyorum. Dolu dolu, her ayrıntısı düşünülmüş bir tema. WordPress’ten ayrı özel yazılım havası veriyor. Manşet ve yaz blokları ile güzel bir ana sayfa elde edebiliyorsunuz.
Bu temayı ilk defa Renkli Tema‘nın sitesinde gördüm. Daha sonra ise Maxx Tema‘nın sitesinde gördüm. Sanırsam Maxx Tema Renkli Tema’dan temayı satış hakları ile satın aldı. Ya da ortaklar :).
Renkli ve ikonlu menüsü ile sitenizin menüsüne hava katabilirsiniz. Ana sayfada bulunan manşet bölümü ile popüler, son yazılarınızı veya editörün seçimi yazılarınızı paylaşyabilirsiniz.
Ana sayfanın altına doğru farklı yazı bloklarını koyarak farklı kategorilerden yazıları ana sayfaya koyarak ana sayfanızı doldurabilirsiniz. Sidebarlara da farklı bileşenleri ekleyerek okuyucularınızı diğer yazıları okuması için teşvik edebilir, yeni yazıları onlara gösterebilirsiniz.
Yazı içerisinde ise yine güzel bir tasarıma sahip. Tasarım biraz Onedio sitesine benzese de küçük dokunuşlar sayesinde biraz daha farklı bir hale bürünüyor.
Temanın bir başka versiyonu olan OWL’ı incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Neredeyse aynı olduğu için ayrı bir başlığa gerek görmedim.
Google Pagespeed Insights sonuçları:
Mobil 38 Masaüstü 73
GTMetrix sonuçları:
Pagespeed 80 Yslow 84
Pingdoom Tools sonuçları:
Performance grade 78
Temayı satın almak için: Fox (RT) Fox (MT)
WordPress Teknoloji Teması Ücretsiz
WordPress teknoloji teması ücretsiz olarak almak istiyorsanız size birkaç önerim var. Ama bu önerilerden önce de küçük bir uyarım var. İsterseniz önce o uyarıyı okuyun.
Uyarı: Teknoloji haber sitesi açmak ciddi bir iştir. Şuan olanlardan bir farkınız olmalı. Fark derken sadece farklı konseptler vs değil. Tasarım, yazılım olarak sizin farkınız olmalı ki işi bilen de bilmeyen de sizin ciddi bir iş yaptığınızı anlasın.
Ücretli WordPress teknoloji temaları seçerseniz; temayı olabildiğince özelleştirin. Gerekirse yazılımcı tutup ona yaptırın.
Bu uyarıyı ücretsiz WordPress teknoloji teması arayanlar için yapıyorum. Eğer yapacağınız işten meyve almak istiyorsanız emek vermelisiniz. Para yatırmalısınız, temaya veya yazılıma para yatırmasanız bile geliştirmeye para yatırmalısınız.
Şimdi sizin için birkaç tane ücretsiz tema önerisi vereyim. Bu temalar kullanmaya değer temalardır.
1. ColorMag
Ücretsiz temalar arasında en çok kullanılan ColorMag teması ile bir teknoloji sitesi kurabilirsiniz. Tasarımsal olarak pek iddialı olmaz. Ama emek verip, düzenlemeler yapılırsa gerçekten çok güzel bir tema ortaya çıkar.
Adını söylemek istemediğim bir site ColorMag temasını özelleştirmişti. Bırakın ColorMag olmasını WordPress olduğunu bile anlamadım. İçerikleri de güzel olduğu için şuan onu yer imlerine ekledim ve ara ara giriyorum.
Yani demek istediğim özelleştirip değiştirirseniz yapamayacağınız bir şey yoktur.
ColorMag temasını incelemek için; ColorMag
2. GMedia
Yazıda tanıttığımız Geoit temasının yapımcısının sunduğu ücretsiz tema olan GMedia teması kişisel blog siteleri için ve niş siteler için uygundur. Yine başta dediğim gibi özelleştirmeler ile tema teknoloji teması haline çevrilebilir.
GMedia ücretsiz blog teması da editlenerek yani düzenlenerek kullanılan ve başarılı olan bir temadır. Benim gördüğüm düzenlenmiş hali tam olarak teknoloji siteleri için olmasa da (indirme sitesi için yapılmıştı) teknoloji siteleri için tema olarak düzenlenip kullanılabilir veya düzenlenmeden kullanılabilir.
Temada 5’den fazla kısa kod bulunmaktadır. Ayrıca temayı rahatça yönetebilmek için admin paneli de vardır. Temada herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Footer’a vs link eklenmemiştir. Sadece açılır menüde link vardır. O da tema panelinden kaldırılabilmektedir.
GMedia temasını incelemek için; GMedia
WordPress teknoloji teması yazımızdaki temaları inceleyebilirsiniz. Aklınızdaki soruları yorum olarak sorabilir, yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bana destek olabilirsiniz.
Kralsın 🙂
adamsın
adamın dibisinn:)
Estağfirullah
Yorumunuz için teşekkür ederim
wordpress teknoloji teması arıyordum.
BirTekno teması işimi görecek gibi.
Derdinize çare olduysa ne mutlu bana 🙂
Newtech ile geoit arasında kaldım. sizce hangisi?
Geoit temasına sürekli güncelleme geliyor. O temayı güncellemelerden dolayı seçebilirsiniz.
Ama Newtech teması da çok şık ve gelişmiş özellikli.
Güncellik sizin için önemli ise geoit tercih etmenizi öneririm.