WordPress global bir yazılım olduğu için birçok tema ve eklenti İngilizce dilinde hazırlanır. Bunun nedeni tema veya eklentinin tüm dünyadaki kişiler tarafından kullanabilmesini sağlamaktır.
Bu yazımda herhangi bir dildeki tema veya eklenti ücretsiz olarak saniyeler içerisinde çeviri yapmayı, yani WordPress otomatik çeviri işlemini göstereceğim.
Birazdan göstereceğim yöntem ile temanızı veya eklentinizi ücretsiz olarak saniyeler içerisinde bir dilden başka bir dile çevirebileceksiniz. Bu işlemi WordPress otomatik Türkçeleştirme olarak da tanımlayabilirim. Hazırsanız nasıl yapılacağını göstereyim.
Öncelikle temanızın veya eklentinizin dil dosyası şablonu olması lazım. Eğer olup olmadığını bilmiyorsanız yazıyı okumaya devam edip kontrol edebilirsiniz.
1. Loco Translate Eklentisi Yükleme
Öncelikle Loco Translate eklentisini sitenize yüklemelisiniz. Eklentiyi yüklemek için aşağıdaki adımları takip ederek eklentiyi sitenize kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Öncelikle;
- WordPress panelinize giriş yapın.
- Eklentiler > Yeni Ekle sayfasına gidin.
- Arama yerine “Loco Translate” yazın ve ilgili eklentiyi yükleyin.
- Eklentiyi etkinleştirin.
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra yönetici panelinizde Loco Translate menüsü oluşacaktır. WordPress otomatik çeviri yapmadan önce yapmamız gereken birkaç adım daha var. Şimdi O adımları uygulamaya devam edelim.
Loco Translate eklentisi ile çeviri işlemlerimizi yapabiliyoruz. Ama yüzlerce satır çeviri satırı olan bir temayı/eklentiyi düşünürsek bu işlem can sıkıcı hale gelecektir.
WordPress otomatik Türkçeleştirme için aşağıdaki eklentiyi sitemize kurmalıyız.
2. Automatic Translate Addon For Loco Translate Eklentisi
Bu eklenti ücretsiz ve otomatik olarak çeviri yapmanızı sağlıyor. Bu eklentiyi sitemize kurarak çeviri işlemini yapmaya başlayalım.
- WordPress panelinize giriş yapın.
- Eklentiler > Yeni Ekle sayfasına gidin.
- Arama kutusuna “Automatic Translate Addon For Loco Translate” yazın ve yapımcısı Cool Plugins olan eklentiyi indirin.
- Daha sonra eklentiyi etkinleştirin.
Eklentinin kendi sayfası yok. Loco Translate eklentisinin altında çalışıyor. Bu yüzden sadece bu eklenti ile çeviri yapmaya çalışmayın.
3. WordPress Otomatik Türkçeleştirme
Şimdi bu iki eklentiyi de sitemize kurduğumuza göre çeviri işlemini yapmaya başlayalım.
- Loco Translate eklentisinin ana sayfasına gidiyoruz.
- Buradan çeviri yapılacak tema veya eklentimizin ismine tıklıyoruz.
- Açılan sayfada eklenti veya temanızın ismini altındaki “Yeni dil” butonuna tıklıyoruz.
- Eğer Şablon eksik hatası alıyorsanız tema çeviri destekli değildir.
- “xxx” ile yeni çeviriler başlatılıyor” adlı bir yazının altında dil seçimi ekranı geldiyse temanız çeviri desteklidir. Çevireceğiniz dili seçerek devam ediniz.
- Dili seçtikten sonra dil dosyasının konumu seçmelisiniz. Geliştirici seçeneğini seçebilirsiniz.
Bu işlemleri yaptıktan sonra Çeviri yapmaya başla butonuna tıklayarak ilerleyin.
Aşağıdaki resimde işaretlediğim Auto Translate butonuna tıklayın.
Açılan pencereden Yandex Translate seçeneğindeki butona tıklayın.
Açılan popup’tan 1 numara ile gösterdiğim butona tıklayın. Daha sonra çeviri işlemi başlayacaktır. Hepsi bittikten sonra Merge Translation butonuna basarak çevirileri içe aktarabilirsiniz.
Açılan popup’ta iki adet seçenek var. Bunları kendinize göre seçebilirsiniz. Seçenekleri seçtikten sonra Çevir butonuna basınız.
Çeviri işleminiz tamamlandı. Çeviride uyumsuzluk vs var mı diye çeviriler kontrol etmenizi öneririm. Kontrol ettikten sonra Kaydet butonuna basarak çeviriyi kaydedebilirsiniz.
Şuanda çeviri işlememiz bitti. Aklınıza takılan, yapamadığınız noktaları yorum olarak sorabilirsiniz.
belirtilen şekilde yapmama rağmen bazı yerlerde çeviri yapmadı manuel olarak denesem de sonuç değişmedi. kadence temasını kullanıyorum yardımcı olur musunuz ?
enes@enescanturk.com adresine çevrilmeyen noktaları iletir misiniz?