Bloglar, çevrimiçi bir iş kurmaya başlamanın en kolay yollarından biridir. Blog sitenizden üçün parti reklamlar, ürün pazarlamaları veya başka yollar ile gelir elde edebilirsiniz.

Bu içerikte blog yazmaya yeni başlayanlar için veya yeni bir platform arayışında olan deneyimli blogcular için en iyi blog platformları araştırmasını sizlerle paylaşacağım.

Blogunuza nasıl başlayacaksınız?

Bir blog kurmak istiyorsanız, bazı temel yazma becerilerinden ve ele almak istediğiniz bir konudan daha fazlasına ihtiyacınız vardır.

Bunlardan en önemlisi sizin için en uygun blog platformunu seçmektedir. Eğer başarılı bir blog yazarı olmak istiyorsanız bu konuya düşündüğünüzden fazla önem vermelisiniz.

Piyasada birçok farklı ücretli/ücretsiz blog platformları bulunur. Hiç merak etmeyin. Bu bu platformlar arasından en iyi blog platformları listesini sizin için hazırladım.

Doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmak için en iyi blog platformları listesi size yardımcı olacaktır.

1. WordPress

Bildiğiniz gibi WordPress bir blog platformundan çok daha fazlasıdır. Tam anlamıyla bir CMS olan WordPress ile blog, haber, e-ticaret, forum veya herhangi bir web sitesi kurabilir ve yönetebilirsiniz.

WordPress’i kendi sunucunuzda barındırabileceğiniz sürümü bu başlıkta ele alacağım. Bunun dışında WordPress.com sürümü de blog oluşturmak için iyi bir seçenektir.

Şu anda WordPress.org, dünya çapındaki web sitelerinin %34’üne güç sağlıyor ve bu da onu her webmasterın tercihi haline getiriyor.

Eklenti ve tema pazarı ile (birçoğu ücretsiz) istediğiniz herhangi web sitesini teknik bilgiye ihtiyaç duymadan oluşturabilirsiniz.

Blogunuzdan gelir elde etmek için WordPress biçilmiş kaftandır. İçerisindeki ücretsiz eklentiler ile isterseniz direkt ürün satabilir, içerik satabilir veya satış ortaklığı gibi gelir elde etme yöntemini web sitenize kurabilirsiniz.

WordPress.org ücretsiz olsa da, web sitenizi çevrimiçi ortamda çalışır duruma getirmek için bir WordPress hosting şirketine ihtiyacınız olacağını unutmayın.

ARTILARI ✅EKSİLERİ ❌
Siteniz üzerinde yönetim tamamen sizin elinizde.Güvenlik vb. konular sizin sorumluluğunuzda.
Kod bilgisine ihtiyaç yok.Güncellemelerden siz sorumlusunuz (yönetilen WordPress hizmeti dışında)
İstediğiniz web sitesini oluşturabilirsiniz.Her zaman yeni başlayanlar için uygun değildir
Geniş tema ve eklenti seçeneği.
Diğer platformlar ile tam uyum.
WordPress artıları ve eksileri

2. Medium

Medium, WordPress.org ile karşılaştırıldığında alışılmışın dışında bir konsept sunuyor. Sıfırdan kendi web sitenizi kuracağınız bir platform değil. İçeriğinizi başkalarının okuması için önceden hazırlanmış bir platformda kendi sayfanızda yayınlarsınız.

Medium, blogcuların alan adı seçme veya hosting satın alma konusunda endişelenmelerine gerek olmayan ücretsiz blog platformları arayanlar için mükemmel bir seçenektir.

Medium ile içeriğinizi yeni bir hedef kitleyle kolayca paylaşabilirsiniz. Yine WordPress gibi herhangi bir teknik beceriye kalmadan içeriklerinizi yazabilir ve yayınlayabilirsiniz.

ARTILARI ✅EKSİLERİ ❌
Yerleşik sistemi sayesinde sıfırdan oluşturmanıza gerek yok.Para kazanma seçeneği yok.
İçeriklerinizi takip edebilmeniz için raporlama sistemi bulunur.Sınırlı içerik kontrolü.
Sadece içerik yazmak isteyenler için mükemmel.Sınırlı içerik kontrolü özelleştirme özellikleri.
Kurulum veya kodlama gerektirmez.
Medium artıları ve eksileri

3. Blogger

Blogger, Google‘a ait bir platformdur ve yeni başlayanlar arasında popüler bir seçenektir. Pek çok bloggerin yolu bir zamanlar Blogger ile kesişmiştir ya da Blogger ile blogculuğa devam ediyordur. Blogger’ın kullanımı oldukça kolay olsa da özellikleri sınırlıdır.

Sektördeki en iyi blog platformlarından birini arıyorsanız, adında “blog” geçen bir çözümü incelemek faydasız olmayacaktır. Fazlasını aramayanlar için Blogger uygun bir çözümdür.

Template sistemi olduğu için Medium’dan ayrılır. İsterseniz kendi templatelerinizi oluşturabilir isterseniz hazırda olan templateleri kullanabilirsiniz.

Blogger’ın sahibi Google olduğu için, başlarken güvenlik ve güncellemeler gibi konularda endişelenmenize gerek yok.

ARTILARI ✅EKSİLERİ ❌
Hızlı bir şekilde başlamak isteyenler için harika.Tasarım seçenekleri oldukça kısıtlı.
Kodlama bilgisi gerekmez.Çok fazla güncelleme yok.
Google hesabı olan herkes kullanabilir.
Google tarafından desteklenmektedir.
Blogger artıları ve eksileri

4. Weebly

Weebly’yi duymuşsunuzdur. Bu kullanımı kolay platform, son zamanlarda çevrimiçi dünyada çokça adından söz ettiriyor. Blog yazarları sürekli olarak geniş özellik yelpazesinden övgüyle söz ediyor.

Weebly’nin temel sürümünün kullanımı ücretsizdir ancak daha fazla işlevsellik ve özelleştirme kontrolüne erişim istiyorsanız istediğiniz zaman yükseltme yapabilirsiniz.

Weebly’nin ücretsiz sürümü muhtemelen profesyonel blog yazarlarına ihtiyaç duydukları her şeyi sağlamaya yeterli olmayacaktır.

Weebly’nin her web sitesi ekstra güvenlik için ücretsiz bir SSL sertifikasıyla birlikte gelir ve ayrıca kullanışlı bir kullanım rehberi özelliği de vardı.

ARTILARI ✅EKSİLERİ ❌
Ücretsiz sürümü yeni başlayanlar için kullanımı kolayBaşka bir platforma aktarmak kolay değil.
Yerleşik tanıtım araçları.Özelleştirme için sınırlı özellik.
Ücretsiz SSL sertifikası gibi çeşitli ücretsiz olanaklar.Diğer araçlar ile entegrasyon seçeneği az.
Weebly artıları ve eksileri
FreePersonalProfessionalPerformance
Fiyat (Aylık Plan)$0$13$16$29
Fiyat (Yıllık Plan)$0$120$144$312
Weebly fiyat tablosu

5. Wix

Wix, bugün piyasadaki en iyi blog platformları arasındaki yerini korumaya devam ediyor. İnternette birçok kez Wix reklamını görmüş hatta Wix ile web sitesi kurmuşsunuzdur.

Wix dünyadaki en gelişmiş web sitesi oluşturma çözümü olmasa da ücretsiz bir platform için mükemmeldir.

Wix, WordPress kadar olmasa da web sitenizi oluşturmanıza yardımcı olacak ücretsiz bir sürükle bırak düzenleyiciyle birlikte gelir. Ek olarak Wix’in kullanımı, herhangi bir kodlama bilgisi gerektirmediği için yeni başlayanlar için ideal bir araçtır.

WordPress gibi geniş bir özelleştirme yelpazesi sunmuyor ve özel alan adınız için de ödeme yapmanız gerekiyor.

ARTILARI ✅EKSİLERİ ❌
Basit sürükle ve bırak tasarım.Sınırlı sayıda şablon ve tema.
Üçüncü taraf uygulamalar mevcut.Ücretsiz hesap işlevsellik açısından çok sınırlıdır.
e-Ticaret imkanı (premium)Ekstra bant genişliği, profesyonel alan adı ve daha fazlası için ödeme yapmanız gerekiyor.
Yeni başlayanlar için yeterli
Wix artıları ve eksileri

6. SquareSpace

Son seçenek ise tamamen premium bir araç. Ücretsiz deneme sürümünün dışında herhangi bir ücretsiz sürümü yok.

Squarespace’in kullanımı ücretsiz olmayabilir ancak bu yeni başlayanlar için mükemmel bir araç olmadığı anlamına gelmez. Squarespace, daha sağlam platformların sağladığı özelleştirme ve işlevselliğe ihtiyaç duymayan kişiler için mükemmeldir çünkü her şeyi mümkün olduğu kadar basit tutar. Yani, kendinizinkini oluşturmak için özelleştirebileceğiniz birçok demo içeriğiyle birlikte gelir.

WordPress.org’un tam bir alternatifi olmasa da yeni başlayanlar için uygundur.

Bize göre, daha fazla özelleştirme ve işlevsellik istiyorsanız muhtemelen WordPress.org‘u tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Ancak WordPress’i sevmeyenler için Squarespace mükemmel bir alternatif olabilir.

ARTILARI ✅EKSİLERİ ❌
Sürükle ve bırak işleviyle kullanımı çok kolay.Bazı alternatiflerle karşılaştırıldığında pahalı.
Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda şablon ve özelleştirme seçeneği.Üçüncü taraf tema seçeneği yok.
Başlamak için ücretsiz deneme sürümü.Bakımı çok pahalı.
SEO özellikleri dahildir ve Squarespace sizin için halledilir.Sınırlı işlevsellik.
Squarespace artıları ve eksileri

En İyi Blog Platformu Hangisi?

İdeal blog platformunu seçmek kolay değil; özellikle de çok sayıda ücretsiz ve premium seçeneğin olduğu bir çağda. Doğru seçimi yapmak istiyorsanız ihtiyaç duyacağınız özellik ve işlevsellik türleri hakkında dikkatlice düşünmeniz gerekir.

İster başlangıç ​​için basit bir platform, ister özelleştirilebilir bir şey arıyor olun, yukarıdaki seçenek yelpazesi size yeni blog yazma stratejinizden en iyi şekilde yararlanmanız için birçok şans verecektir.

Şu ana kadar en sevdiğim seçenek hiç şüphesiz WordPress.org‘dur, çünkü çok genişletilebilir ve keşfedilecek sonsuz tema ve eklentiye sahiptir. Açık kaynak olması ve tema veya eklenti oluşturmak için birçok rehber bulunması her zaman vazgeçilmez kılıyor.

Ayrıca çok fazla rehber içerik ve dışarıdan destek alabileceğiniz freelancer seçeneği var.

Blog platformları hakkında merak ettiğiniz konuları ve kullandığınız platformu yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.