WordPress tabanlı sitelerde, tüm web sitelerinde olduğu gibi, kötü niyetli bir saldırı, yanlış yapılan bir işlem, sunucuyla ilgili sorunlar gibi nedenlerle verilerin bozulması, silinmesi, kısmen ya da tamamen kaybolması sorunu yaşanabilir. Böyle bir durumda, eğer yedekleme işlemi yapılmışsa, dosyaların ve veritabanının kolayca geri yüklenmesi sağlanabilir. WordPress yedek alma ile siteleriniz olası saldırı ve çökmelerden en az zarar ile kurtulacaktır.
WordPress yedek alma, kullanıcı hatası, sunucu hatası ya da saldırı tehditlerine karşı önlem olarak, web sitesinde yer alan tüm içeriğin yedeklenerek kayıt alınmasını sağlayan bir güvenlik işlemidir. Tek bir kayıt yerine, farklı konumlara birden çok yedekleme yapılması önerilmektedir. Böylece, yedeklemede bir sorun yaşanması durumunda, ikinci yedek devreye sokulabilir.
WordPress Yedek Alma Nasıl Yapılır?
WordPress site yedeği alma, kullanıcılarının çoğunun sandığının tersine, son derece kolay bir işlemdir. Bir kez yapıldıktan sonra öğrenilir ve istenildiği zaman kolaylıkla tekrarlanabilir. Yedekleme işlemi, manuel (elle) ya da WordPress yedekleme eklentileri aracılığıyla yapılabilir. Bunun için birçok yöntem bulunmaktadır. Her kullanıcı, kendisi için en kolay uygulanabilir ve etkili bulduğu bir yöntemi seçerek kullanabilir.
WordPress Manuel Yedekleme
Manuel yedekleme, basit ve kullanıcıya özgürlük sağlayan bir işlemdir. Otomatik yedek alma yöntemleri, dosyaları ve tabloların her ikisi birden yedekler. Manuel yedeklemede ise, her ikisinin ayrı ayrı yedeğinin alınması gerekir.
Manuel yedekleme, PhpMyAdmin dışa aktarma özelliği kullanılarak kolaylıkla yapılabilir. Bu yöntem, özellikle içeriği az olan siteler için, uygulaması kolay ve işe yarar bir yöntemdir. Öncelikle, web sunucusunun yönetim paneline giriş yapılır ve oradan MySQL veritabanlarına gidilir. Burada, PhpMyAdmin’in bağlantısına gidilerek ‘dışa aktar’ (export) butonu tıklanır. Eğer veritabanı birden fazla web sitesinin verilerini içeriyorsa, ‘özel’ sekmesi tıklanarak, hangi sitenin yedeklenmesi isteniyorsa, onun verileri seçilebilir. Sadece bir sitenin veritabanı yedeklenmek isteniyorsa, ‘hızlı’ seçeneği tercih edilir ve biçim olarak SQL seçimi yapılır. Daha sonra ‘git’ (go) sekmesi tıklanarak yedekleme işlemi tamamlanır. Bu kısa ve kolay yöntemle, istenildiği zaman yedekleme yapılabilir.
Bu işlem sonucunda yedekleme gerçekleştirilemezse, bu sorun, veritabanının boyutunun büyük olmasından kaynaklıyor olabilir. Bu durumda, WordPress eklentilerini kullanmak gerekir. Her alan için farklı bir eklenti bulunmaktadır. Uygun olan seçilmelidir.
cPanel Üzerinden Manuel Yedekleme
Bu yöntemde, öncelikle, cPanel arayüzüne giriş yapılır. Sayfada ‘Dosyalar’ (Files) sekmesinin altında bulunan ‘Yedekleme Sihirbazı’ butonu tıklanır. Burada, ‘tam yedekleme’ ve ‘kısmi yedekleme’ seçenekleri bulunmaktadır. Tam yedekleme, web sitesinin tümünü yedekler. Kısmi yedekleme ise; dosyaların ve veritabanının ayrı ayrı yedeklenmesini sağlar. Bunlardan istenilen seçenek işaretlenir ve yedekleme başlatılır. Yedekleme işlemi bittiğinde, istenirse, kullanıcının e-posta adresine bilgi gönderilmektedir.
Yedeklenen dosyaların geri yüklenmesi, yedekleme işlemi gibi basittir. ‘Yedekleme sihirbazı’ sekmesinden ‘geri yükle’ butonuna basılır. Ardından ‘giriş dizini’ butonu tıklanır, ‘dosya seç’ kısmından yedeği alınan dosya seçilir ve ‘yükle’ sekmesine tıklanarak işlem tamamlanır.
WordPress Yedek Alma Eklentileri
Web sitesinin veritabanı büyükse ya da manuel yedekleme zahmetli geliyorsa, WordPress yedek alma eklentileri kullanılabilir. Bu eklentilerin en yaygın olarak kullanılanlarından bir bölümü şunlardır:
BackWPub
BackWPub, yedekleme için sunulan ücretsiz eklentilerden biri. Çeşitli ayarlara sahip olan eklenti, bölümler halinde ya da tüm site yedeklemesi yapılmasına izin veriyor. Ayarlama yaparak, eklentinin, belirlenen günlerde yedek alması sağlanabilir.
BackUpWordPress
Ücretsiz sunulan bu eklentinin özellikleri, BackWPub eklentisindekilere benzer. Bu eklentiyle, tüm web sitesinin yedeği alınabilir ve istenilen zamanlarda e-posta adresine gönderilebilir.
UpDraft
Updraft, diğer uygulamalardan farklı olarak, bulut tabanlı yedekleme hizmetini desteklemektedir. Ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunmaktadır. Ücretli sürümü, daha fazla platformun yedeklenmesini sağlamaktadır. Yedekleme sırasında bir hata olması durumunda, yedeklemeyi yeniden başlatma özelliğine de sahip.
BackupBuddy
En popüler yedekleme eklentilerinden biridir. Belirli periyotlarda yedekleme planlanmasına izin verir; yedeklenen verilerin e-posta ile gönderilmesini sağlar; birden fazla platformun yedeklenmesine olanak tanır; yedekleme sırasında hata olursa, yedekleme işlemini tekrar başlatır. Ücretli bir uygulamadır.
BackWPup
Oldukça popüler olan bu yedekleme eklentisi; yedekleme, bunları bulut depolama sistemlerinde saklama özelliklerinin yanısıra; veritabanının kontrol edilmesi, onarılması ve optimize edilmesini de sağlar. Ücretsiz bir WordPress eklentisidir.
Yorumunuz moderatör onayından sonra görünecektir.