Teknolojinin gelişmesi ile sıradan habercilik sektöründe faaliyet gösteren siteler azaldı. Onun yerine daha genç kitleye hitap eden, yenilikçi teknoloji haber siteleri açıldı. Bu yazıda teknoloji blogu açmak isteyenlere, teknoloji haber sitesi açmak isteyenlere detaylı bir rehber sunacağım.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Piyasada tutan teknoloji haber sitelerini görerek bir anlık heves ile bu işi yapmamalısınız. Gerçekten emek verip, yatırım yaparsanız başarılı olma şansınız yüksek olur.

Kısaca ne anlatacağımdan bahsedeyim.

Teknoloji blogu nedir, içeriği nedir, nasıl açılır, gerekli yazılımlar/hizmetler, özel tavsiyelerden bahsedeceğim. Bu yazıyı sakin bir kafa ile not alarak okumanızı tavsiye ederim.

Teknoloji Blogu Açmak

Kendimce gözlemlediğim kadarıyla teknoloji blogu açmak webmaster adaylarının ilk işi. Çoğunlukla aynı temayı kullanarak, benzer domainle kalitesiz içerik girerek bir site oluşturuyorlar ve daha sonra hit gelmediği için kapatıyorlar. Bunu yapmak çok yanlış.

Çünkü bu bir nevi haber sitesi. Haber sitesi olduğu için yazıların SEO uyumlu (gazete haber siteleri hariç), kaliteli ve yazım kurallarına uygun olmalıdır. Aksi halde kullanıcı sitenize girdiği zaman kalitesizliği görüp çıkabilir.

İçerik olarak adından da anlaşılacağı gibi teknoloji içerikli sitelerdir. Program, oyun kurulumu/incelemesi, haberleri, rehberi ve diğer yazı türleri içinde olur.

Teknoloji Blogu Nasıl Açılır?

Aslında normal bir site kurmaktan farkı yok. Sadece kuracağımız temaya ve hostinge/sunucuya dikkat etmeliyiz. Teknoloji blogunu kısaca şöyle açabiliriz;

  1. Alan adı alımı
  2. Hosting alımı
  3. Tema/yazılım seçimi
  4. Sosyal medya kurulumu
  5. Yazı girişleri
  6. Tavsiyeler

yaparak kendi teknoloji blogumuzu kurabiliriz. Şimdi bu adımları tek tek yapalım.

1. Alan Adı Seçimi

Alan adı seçimi yapan birçok blogger hep şöyle yapıyor; teknodıdınındıdısı.com. Yani ‘tekno’yu başa ya da sona ekliyor. Sonuna anlamlı anlamsız bir kelime ekliyor bitiyor. Bu tip siteler çok fazla. Kullanıcılar ilk başlarda bunu fark edip, umursamasa da artık kullanıcılar bile bunun farkına vardı.

Size tavsiyem hiç tekno koymayın. Kısa, anlamsız, Türkçe karakter içermeyen bir domain bile çok daha iyi olacak. Ayrıca sosyal medya isimlerinin boş olmasına dikkat edin. Çünkü sosyal medyayı aktif olarak kullanmanız lazım.

2. Hosting/Sunucu Seçimi

Hosting seçimi önemli bir konu. Kitleniz genç kitle olduğu için karşısında hızlı bir site ister. Doğrusu Google AdSense gibi reklam ağlarının reklamlarını eklediğimiz zaman hostingin etkisi azalıyor ama 😀.

Hostinginizin biraz güçlü olması lazım. Çünkü kullanacağımız temalar biraz performans isteyen temalar. Bunun için en az 2 GB RAM ve CPU veren bir paket kullanmalısınız. Hosting türü olarak WordPress Hosting seçebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda sunucuya geçmenizi öneririm. Çünkü bir yerden sonra hosting yetersiz gelecektir.

Hostingi cenuta‘dan alabilirsiniz. %25 indirim kodu: wpdoz

Eğer WordPress ile oluşturmayacaksınız Limitsiz Hosting‘i veya herhangi bir linux hostingi seçebilirsiniz.

Neden WordPress hosting seçtiğimi merak edebilirsiniz. Onun cevabını linkten öğrenebilirsiniz.

3. Tema/Yazılım Seçimi

Bu madde çok önemli bir madde. Çünkü sitenizin kalbi, beyni ve diğer hayati organları buradan yönetilecek.

Eğer bütçeniz, zamanınız ve bu iş için inancınız var ise özel bir yazılım ile sitenizi kurmanızı öneririm. Bunu yapmak biraz zor olacak. Çünkü sitenin güncel SEO kriterlerine uygun olması, tasarımı özgün olması, güvenlik önlemlerinin alınmış olması ve sayamadığım birçok şeyin yapılması lazım. Bunun için iyi bir şirket ile çalışmanızı öneririm.

Ama eğer zamanınız yok ise, bunu yaptıracak paranız da yok ise WordPress ile kurabilirsiniz. WordPress ile kurmak çok kolaydır. WordPress’teki önemli bir husus temadır. Kendi özel temanızı kullanmanızı öneririm. Veya iyi bir tema alıp bunu özelleştirmenizi öneririm. Çünkü piyasadaki birçok teknoloji blogu aynı temayı kullanıyor.

Birçok kişi ilerde WordPress’in sorun çıkaracağını söylüyor. Ben buna hem katılıyorum hem de katılmıyorum. Çünkü Türkiye’nin en büyük sitelerinden birisi olan Sözcü WordPress kullanıyor. Ama bunlar altyapısını sadece API için kullanıyorlar sanırım. Yine de WordPress yani 😀

Eğer siteniz büyürse zaten özel yazılıma da geçmek kolay olur, optimize etmek de.

WordPress tema seçimi yapmak için teknoloji temaları listemize bakabilirsiniz.

4. Sosyal Medya Kurulumu

Biliyorsunuz ki sosyal medya ülkemizde aktif olarak kullanılıyor. Hatta sitelerden daha fazla sosyal medya kullanılıyor. Siz de bu krizi fırsata çevirmelisiniz. Nasıl mı? İşte böyle;

  1. Başta Twitter, Instagram ve YouTube olmak üzere tüm platformlarda hesap açın. Hepsinin kullanıcı adının aynı olmasına dikkat edin. Bu markalaşma için önemli.
  2. Editör tutun ve düzenli bir şekilde gönderi paylaşın.
  3. Takipçileriniz ile konuşun, samimi olun.
  4. Orijinal olun, diğer sitelere benzemeye çalışmayın
  5. Çekilişler yapın.

Bunları yaparak sosyal medyada ciddi bir kitle toplayabilirsiniz. Unutmayın, sitenizde de sosyal medya kanallarınızı tanıtmalısınız.

5. Yazı Girişleri

Yazı girişleriniz çok önemli. Yazılarınız özgün olmalı ki daha başlamadan Google’dan ceza almayın. En az 2 tane editör tutun ve güncel içerikleri girdirin. Unutmayın ne kadar çok editör olursa o kadar çok yazı olur. Haliyle büyümeniz bir o kadar hızlı olur.

Yazılarınızı yazım kurallarına uygun, samimi ve doğal bir şekilde yazın. Yazı girişine ve yazı arasına fazla reklam koymadan yazıyı okunabilir hale getirin.

6. Tavsiyeler

Son olarak tavsiyelerime gelelim. Bu tavsiyeleri dikkate almanızı ve uygulamanızı öneririm.

  1. Marka olun. Kendi sosyal medya gönderi tasarımınızı, logonuzu, reklamlarınızı profesyonellere hazırlatın.
  2. Marka rengi belirleyin. Bu rengi uygun yerlerde kullanın.
  3. Özgün olun. Diğer siteleri kopyalamayın.
  4. Spinlenmiş makale kullanmayın. Bu size zarar verir.
  5. Güncel trendleri takip edin. İçeriklerinizi ona göre hazırlayabilirsiniz. (webtekno bunu çok iyi yapıyor)
  6. Az sayıda reklam kullanın. Var olan kullanıcıyı kaybetmeyin.
  7. Çağa ayak uydurun
  8. Yeni fikirle bulup bunları uygulayın (sosyal medyada)
  9. Sponsorluk anlaşmaları yapın (twicth’de küçük yayıncılara reklam vererek başlayabilirsiniz)
  10. ve son olarak. İşi ciddiye alın, istikrardan vazgeçmeyin.

Teknoloji blogu açmak için bunları yapmalısınız. Sorularınızı yorum bölümünden iletebilirsiniz.