Adsense gelir arttırma için birçok adım mevcut. Bu adımları titizlikle yaptığınız zaman gelirlerinizde gözle görülür bir artış yaşanacaktır. Bu adımların hepsi %100 olarak etkili değildir. Bunu zorunlu olarak söylüyorum. Sonra bana neden artmadı demeyin :).
Eğer adımları doğru ve eksiksiz yaparsanız otomatikmen gelirler artmaya başlayacaktır.
Adsense Gelirleri Düştü
Her şey yolunda giderken gelirleriniz mi düştü? O zaman siz adsense gelirleri düştü diye arama yaptınız :). Bu sorunun çözümü vardır. Öncelikle bu durumun 2 yolu vardır.
Birincisi: Normal olarak reklam verenler reklamını durdurdu. (Bu durumda yapacak bir şeyimiz yok). Buna doğal düşüş diyoruz. Zamanla gelir düzeyiniz normale dönecektir.
Doğal olup olmadığını kendimiz bilmemiz lazım. Örneğin; bildiğiniz gibi kasım ayının sonunda indirimler oluyor. Sağolsun alışveriş şirketleri de bizi (kullanıcıları) reklamdan bıktırıyor. Ama bu site sahipleri için iyi bir durum da oluyor. Çünkü reklam verenler TBM (Tıklama başına maliyet = bize gelen tıklama kazancı) oranını yükseltiyor. Böylece gelir artıyor. Ek olarak kullanıcı indirimi gördüğü için reklama daha çok tıklıyor. Bir ek gelir de oradan geliyor. Biz böyle Lale Devri’ni sürüyoruz. Ama aralık ayı geliyor ve Lale Devri bitiyor. İşte doğal düşüş böyle oluyor.
İkincisi: Yanlış bir şey yaptınız ve gelirleriniz düştü. Bu durumda yapacak adımlarımız var. Bu yapılacak şeyleri diğer başlığında altından devam edelim. Hem böylece daha detaylı bir şekilde hatayı nerede yaptık görebiliriz.
Adsense Gelir Arttırma
Eğer ikinci yol ile adsense gelir düşüşü yaşadıysanız adsense gelir arttırma adımı işinize yarayacaktır. Şimdi hiç vakit kaybetmeden adımlarımızı anlatalım. Ne demişler; vakit, nakittir. Biz de fazla oyalanmayalım öyleyse.
1. Program Politikalarına Uyun
Onay sürecinden bildiğiniz gibi Adsense, program politikalarını çok ciddiye alıyor. Ufak bir hatanızda, hatta hatanız yoksa bile şüphelense hesabı askıya alıyor. Bu yüzden Adsense program politikalarını adımız gibi bilmeli, gerekirse ezberlemeliyiz.
Adsense program politikalarına ulaşmak için -> tıklayın
2. Dürüst Olun (Kullanıcıları Kandırmayın)
Adsense yanıltıcı içerik bahanesi ile birçok hesabı askıya alabiliyor. Peki biz bu yanıltıcı içerik hatasına düşmeyiz? Aşağıdaki maddelere dikkat ederseniz Adsense sizi kolay kolay bu bahane ile askıya almaz. Aksine dürüst olduğunuz için size ek puan da verecektir.
3. Doğru Reklam Konumları
Reklamlarınızın konumu çok önemlidir. Öyle rastgele reklam koyarsanız hem kullanıcı sıkılır ve çıkar. Hem de reklamı ilgisinin çekecek yere koymazsanız reklamı görmeden çıkar. Bu gibi durumların önüne geçmemiz lazım. Bu durumu çözmek için aşağıdaki adımları okuyarak, sitenize uygulayabilirsiniz. Bu adımları uygulamadan önce önemli bir nokta var; reklam yerleşiminin gece saatlerinde yapmanız lazım. Çünkü kullanıcı girişinin en az olduğu saat bu aralıklardadır. (Sizin sitenizde böyle bir durum yoksa; Google Analytics’den en az giriş saatlerine göre yapın).
- Yazı sonuna mutlaka reklam koyun. Çünkü kullanıcı yazıyı bitirdekten sonra reklama tıklama olasılığı daha yüksektir.
- Yazı girişlerine reklam koymayın. Kullanıcı hemen içeriği görmek ister. Reklamları hemen gösterirseniz kullanıcı kaçar. Biz de böyle bir durumun yaşamasını istemeyiz, değil mi?
- Responsive olmayan yerlere reklam koymayın. Örneğin header alanına 970X250 boyutunda bir reklam koymayın. Eğer koyarsanız sitenizde kaymalar oluşur. Bu konularda bilgisi az olan bir ziyaretçi girdiğinde sitenizin ele geçirildiğini bile düşünebilirler. Bu yüzden doğru boyutlarda reklamları koyalım ki responsive sorunları olmasın.
4. Doğru Reklam Sayısı
Çok fazla reklam gösterimi doğru değildir. Kullanıcı hemen çıktığı için SEO’ya zarar verir. Bu da dolaylı yoldan kazançlarınıza etki eder. Peki bu haber siteleri neden çok reklam koyuyor? Onlar artık mafya olmuşlar. Aranan kelimede ilk 3 sayfada haber siteleri var (sokağa çıkma yasağı araması gibi kelimelerde). Haliyle kullanıcı zorunlu olarak onlara giriyor (benim gibi azimliler hariç). Bu yüzden az sayıda reklam kullanmalı. Ve bu reklamları doğru yerde kullanmalıyız.
Örnek olarak webtekno sitesini inceleyebilirsiniz (reklam almadım. Reklam yerleşimini çok iyi buluyorum ?. Ama alsam da iyi olacaktı ?). Veya webmaster forumlarından reklam yerleşim hizmeti alabilirsiniz.
5. Kullanıcıya İstediğiniz Verin
Google’un tek bir amacı var. Kullanıcıları aradığına ulaştırmak. Tabii para kazanmak da istiyor ama orası ayrı bir konu. Biz Google’a yardımcı olursak, yani kullanıcının aradığı şeyi lafı gevelemeden doğru bir şekilde verirsek Google da bize yardımcı olacaktır. Nasıl mı? SERP’de sizi yükselterek. SERP’de yükseleceğiniz için otomatik ziyaretçi sayınız ve geliriniz artacaktır.
6. Siteyi Doğru İnşaa Edin
Sitenizde linkleme, önerme ve bağlama işlemlerini doğru yapmalısınız. Ayrıca SEO’yu aşkla yapmanız lazım. Ne demiş şair; gülü susuz, SEO’yu aşksız bırakma.
İç SEO‘ya önem vermelisiniz. Yazılarınızın sonunda öneri yazıları koymalısınız. Sidebar kısmınız var ise buraya popüler yazıları eklemelisiniz. Böylece kullanıcı daha fazla sayfa görüntüleyecektir. Sayfalarda reklamlarınız olduğuna göre? Reklam gösteriminiz de artacaktır.
Dış SEO‘yu da iyi yapmalısınız ki daha çok trafik alabilesiniz. Ek olarak tanıtım yazısı alımı yaparsanız da trafiğiniz artacaktır. Tanıtım yazısı almayı düşünebilirsiniz.
7. Trendleri Takip Edin
Dünyada neler oluyor, insanlar ne arıyor gibi soruları sık sık kendinize sorun ve buna yönelik yeni yazılar yazın. Eğer iyi bir sıralama elde ederseniz kullanıcılar sitenize girecektir ve ilgisini çeken reklamlara tıklayacaktır.
En çok aranan kelimeleri bulmak için Google’un TRENDS aracını kullanabilirsiniz. Veya etrafa ufak bir bakış yapmak da yeterli olur :).
8. Reklam Verenleri Bulun
Google’da bir kelimeyi arattığınızda bazı sayfaların başında reklam olur. Siz bu aranan kelimeye, daha doğrusu reklam verilen kelimeyi anahtar kelime olarak seçerseniz TBM oranınız diğer kelimelere göre daha çok olacaktır.
Örneğin Türk kahvesi makinesi nasıl kullanılır kelimesine göre bir makale yazıyorsunuz. Benzer kelimeleri aratarak reklam verilen kelimeleri bulun. Buna göre de makaleyi düzenleyin. Emin olun size daha çok TBM verecektir.
9. Yüksek TBM’ler!
Gelelim son maddemize, biliyorsunuz ki Adsense reklam kazançlarını görüntülenmeye ve tıklamaya göre verir. En çok kazancı ise bildiğiniz gibi tıklamaya göre verir. Türkçe kelimelerin tıklama oranı bildiğiniz gibi düşüktür. Ama bu durumu lehimize çevirebiliriz.
Google Anahtar Kelime Planlayıcısı ile hem anahtar kelime bulabilir hem de ortalama TBM miktarlarını görebilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcı aracı Google Ads hesabı olan herkese ücretsizdir. Ama Google Ads hesabı açmak da biraz sıkıntılıdır. O yüzden serpTakip aracını kullanabilirsiniz. Linke tıklayarak aracın inceleme yazısına ulaşabilirsiniz.
Yazıdaki adımları sitenize uygulayarak kazançlarınızı arttırabilirsiniz. Böylece Adsens kazanç arttırma diye bir soru aklınızda kalmaz.
Yorumunuz moderatör onayından sonra görünecektir.